Cloudigy Logo

Wat zijn Power Apps?

Wat zijn Power Apps
U heeft als Office 365 gebruiker vast en zeker al eens PowerApps als applicatie of als naam voorbij zien komen. Maar wat is Power Apps nu precies en wat kan je ermee? In deze blog zullen we je wat meer uitleg geven over het product PowerApps.

Wat zijn Microsoft Power Apps

Power Apps geeft je de mogelijkheid om simpel en eenvoudig maatwerk applicaties te maken. Met standaard bouwblokken bouw je zelf jouw applicatie. Zónder dat je hier zelf de kennis van programmeren voor nodig hebt. Met deze oplossing stelt Microsoft elke eindgebruiker in staat om een bedrijfstoepassing op maat te ontwikkelen.

Hoe maak ik een Power App?

Iedere medewerker met minimaal een Microsoft 365 Business licentie kan een Power App ontwikkelen via https://make.powerapps.com. Er zijn vele sjablonen en voorbeelden en er zijn zelfs kant en klare apps beschikbaar. Microsoft heeft een uitgebreid leerplatform ontwikkeld met allerlei informatie over hoe je een Power App ontwikkeld, deze zijn terug te vinden op: https://docs.microsoft.com/nl-nl/powerapps/index.

Slimme Power Apps maken

Power Apps is onderdeel van het Power platform van Microsoft. Andere pakketten die onderdeel van het Power platform zijn, zijn Power BI, Power Automate en Power Virtual Agent. Daar waar Power BI voornamelijk op een slimme manier inzicht geeft in de data, zorgt Power Automate ervoor dat je routinematig acties kan automatiseren. Met Power Virtual Agent kan je zonder te programmeren een slimme chatbot ontwikkelen.

Stel elke dag ontvang je een e-mail bericht met daarin een Excel bestand. Dit Excel bestand zet je om naar een PDF bestand en deze sla je op een specifieke SharePoint pagina op. Dat zijn best wat handelingen. Dit kan je met Power Automate in zijn geheel automatiseren.

Microsoft Power Automate kan echter veel meer zaken automatiseren. Ook kan je acties starten vanuit je PowerApp. Als voorbeeld kan je automatisch een goedkeuringsproces starten die vanuit de ontwikkelde powerapp geïnitieerd worden.

PowerApps integreert goed met de andere Microsoft 365 producten, zo kan je het eenvoudig koppelen aan bijvoorbeeld SharePoint en/of Teams lijsten maar kan je ook koppelingen maken met bijvoorbeeld SQL en allerlei andere systemen buiten het Microsoft eco systeem.

Heb ik een PowerApp nodig?

Dat is uiteraard per organisatie verschillend. Daar waar de organisatie behoefte heeft aan een stukje maatwerk zou in ons optiek als eerste gekeken moeten worden naar de mogelijkheden van een Power Apps oplossing. Uiteraard snappen we dat het best lastig kan zijn voor een organisatie om te bepalen of de wensen en eisen wel passen in een PowerApp. Wij helpen u graag, aarzel niet om contact op te nemen.

Heb ik een PowerApp nodig?

Wanneer een PowerApp eenmaal ontwikkeld is kan je de betreffende PowerApp binnen jouw organisatie aan specifieke medewerkers beschikbaar stellen. Ook kan je de app voor iedereen in de organisatie beschikbaar stellen. Met enkele voorwaarden kan je zelfs een App aan een gast gebruiker beschikbaar stellen.

De ontwikkelde Power App kan je op verschillende manieren aanbieden bij de gebruikers. Bijvoorbeeld binnen een Microsoft Team of op een SharePoint pagina (bijv. het Intranet). De ontwikkelde applicatie kan de medewerker ook gebruiken op de mobiele telefoon (IOS en Android toestellen), iPad of Windows 10 computer. 

Het fijne van PowerApps is dat jouw applicatie hiervoor niet eerst door de Microsoft, Apple en Google procedures hoeft om de App te publiceren in de Appstore of in de Google Play store maar toch gebruikt kan worden op een apparaat naar keuze, waarbij het lijkt alsof het een native applicatie is.

PowerApps op mobiel gebruiken.

Wanneer de medewerker de app ‘Microsoft PowerApps” op de telefoon geïnstalleerd heeft staan kan de medewerker alle PowerApps die het tot zijn of haar beschikking heeft gekregen terug vinden. De applicaties uit de “Microsoft PowerApps” applicatie kan je simpel vastpinnen op het startscherm van je mobiele telefoon zodat je de ontwikkelde PowerApp snel kan starten. Ook binnen Windows 10 werkt dit op een zelfde manier.

Kan iedereen PowerApps maken?

In principe wel, dat is althans het uitgangspunt van Microsoft. Een nieuwe App genereren die bijvoorbeeld een SharePoint lijst vult is zonder veel moeite aan te maken. Maar als we eerlijk zijn en de App moet wat meer slimmigheden en opties bevatten, dan is het ontwikkelen van een wat complexere app wel een uitdaging. Met hulp van een specialist op dit gebied komt u al een eind.