PowerApps introductie.

U heeft, zeker als Office 365 gebruiker, vast en zeker al eens PowerApps als applicatie of als naam voorbij zien komen. Maar wat is PowerApps nu precies en wat kan je ermee? In deze blog zullen we je wat meer uitleg geven over het product PowerApps.

PowerApps is als onderdeel van de Microsoft Office 365 Suite enige tijd geleden toegevoegd aan het portfolio. Medewerkers met minimaal een Business Premium licentie hebben de beschikbaarheid gekregen over deze applicaties.
Maar wat kan je nu allemaal met deze applicatie, en waarom zou je dit willen gebruiken? In deze blog vertellen we wat meer over PowerApps en hoe het een organisatie kan helpen digitaliseren en professionaliseren.

Powerapp voorbeeld

Wat is PowerApps?

PowerApps geeft je de mogelijkheid om simpel en eenvoudig maatwerk applicaties te maken. Met standaard bouwblokken bouw je zelf jouw applicatie. Zónder dat je hier zelf de kennis van programmeren voor nodig hebt. Met deze oplossing stelt Microsoft elke eindgebruiker in staat om een bedrijfstoepassing op maat te ontwikkelen.

App development

Hoe maak ik een PowerApps?

Iedere medewerker met minimaal een Business Premium licentie kan een PowerApp ontwikkelen via https://make.powerapps.com. Er zijn vele sjablonen en voorbeelden en er zijn zelfs kant en klare apps beschikbaar. Microsoft heeft een uitgebreid leerplatform ontwikkeld met allerlei informatie over hoe je een PowerApp ontwikkeld, deze zijn terug te vinden op: https://docs.microsoft.com/nl-nl/powerapps/index.

PowerApps leren

Slimme PowerApps maken.

PowerApps is onderdeel van het Powerplatform van Microsoft. Andere pakketten die onderdeel van het Powerplatform zijn, zijn PowerBI en Flow. Daar waar PowerBI voornamelijk op een slimme manier inzicht biedt in de data, zorgt Flow ervoor dat je routinematig acties kan automatiseren.

Stel elke dag ontvang je een e-mail bericht met daarin een Excel bestand. Dit Excel bestand zet je om naar een PDF bestand en deze sla je op een specifieke SharePoint pagina op. Dat zijn best wat handelingen. Dit kan je met Flow in zijn geheel automatiseren.

Microsoft Flow kan echter veel meer zaken automatiseren, welke getriggerd worden vanuit je PowerApp. Als voorbeeld kan je automatisch een goedkeuringsproces starten die vanuit de ontwikkelde powerapp geïnitieerd worden.

PowerApps integreert goed met de andere Microsoft Office 365 producten, zo kan je het eenvoudig koppelen aan bijvoorbeeld SharePoint en/of Teams lijsten maar kan je ook koppelingen maken met bijvoorbeeld Forms.

Microsoft Flow & PowerApps

Heb ik een PowerApp nodig?

Dat is uiteraard per organisatie verschillend. Daar waar de organisatie behoefte heeft aan maatwerk applicaties zou in ons optiek als eerste gekeken moeten worden naar de mogelijkheden van een PowerApps oplossing. Uiteraard snappen we dat het best lastig kan zijn voor een organisatie om te bepalen of de wensen en eisen wel passen in een PowerApp. Daar kunnen wij u bij helpen.

Hoe gebruik ik een PowerApp?

Wanneer een PowerApp eenmaal ontwikkeld is, kan je de betreffende PowerApp binnen jouw organisatie aan specifieke medewerkers beschikbaar stellen. Ook kan je de app voor iedereen in de organisatie beschikbaar stellen.

PowerApps kan je op verschillende manieren aanbieden bij de gebruikers. Bijvoorbeeld binnen een Microsoft Team of op een SharePoint (bijv. het Intranet) pagina. De ontwikkelde applicatie kan de medewerker ook gebruiken op de mobiele telefoon (IOS en Android toestellen), iPad of Windows 10 computer.

Het fijne van PowerApps is dat jouw applicatie hiervoor niet eerst door de Apple en Google procedures hoeft om de App te publiceren in de Appstore en de Google Play store.

PowerApps Mobile

PowerApps op mobiel gebruiken.

Wanneer de medewerker de app ‘Microsoft PowerApps” op de telefoon geïnstalleerd heeft staan kan de medewerker alle PowerApps die het tot zijn of haar beschikking heeft gekregen terug vinden. De applicaties uit de “Microsoft PowerApps” applicatie kan je simpel vastpinnen op het startscherm van je mobiele telefoon zodat je de ontwikkelde PowerApp snel kan starten. Ook binnen Windows 10 werkt dit op een zelfde manier.

Pin PowerApp to start screen

Kan iedereen PowerApps maken?

In principe wel, dat is althans het uitgangspunt van Microsoft. Een nieuwe App genereren die bijvoorbeeld een SharePoint lijst vult is zonder veel moeite aan te maken. Echter als we eerlijk zijn en de App moet wat meer slimmigheden en opties bevatten, dan blijft het ontwikkelen van een wat complexere app nog wel een uitdaging. Met hulp van een specialist op dit gebied komt u al een eind.

Cloudigy is één van deze specialisten die u hierbij kan helpen.

PowerApps Workshop.

Cloudigy kan u ook helpen bij het ontwikkelen van een PowerApp. PowerApps ontwikkelen in een dag middels een PowerApps workshop, zodat uw medewerkers ook gelijk de vaardigheden opdoen. Meer info over de PowerApps cursus kunt u hier terugvinden.

Workshop opzet.