Wat is Microsoft Forms?

Home‱Wat is Microsoft Forms?

Wat is Microsoft Forms?

Met Microsoft Forms kan je simpel een vragenlijst maken. Met een uitgebreide enquĂȘte kan je digitaal meningen, resultaten en ideeĂ«n verzamelen. Het is vergelijkbaar met Google Forms.

Naast dat je vragenlijsten (enquĂȘtes) kan maken, kan je met Forms ook een Quiz maken.

In deze blog zullen we een aantal voorbeelden geven waar je Microsoft Forms voor kunt gebruiken, maar ook op welke plekken binnen Office 365 waarvandaan je Forms kunt gebruiken.

Forms logo

Hoe open ik Forms?

Je kan Forms via een aantal manieren gebruiken. Rechtstreeks via https://forms.office.com is een eenvoudige manier. Maar werkt jouw organisatie al met Microsoft Teams? En wil je een enquĂȘte of quiz maken waarvan de resultaten met meerdere personen gedeeld moet worden?

Dan is het aanmaken van een nieuwe enquĂȘte of quiz (of toets), via Microsoft Teams de beste optie. Binnen een Team kan je als team eigenaar binnen een kanaal een nieuw tabblad aanmaken.

Forms in Teams – Instructie:

Wil je Forms binnen Teams als extra tab toevoegen?

Volg dan de instructie in onderstaande FAQ.

Forms binnen Teams toevoegen.2019-10-09T19:18:41+02:00

Klik eerst op het plusje binnen het gewenste team kanaal:

Teams Nieuwe Tab aanmaken

Zoek vervolgens Forms als app op en klik hier op:

Forms aan teams

Hierna kan je kiezen, of je een nieuw of bestaand Formulier wilt toevoegen:

Forms in Teams

Nadat je je keuze gemaakt hebt, klik je op opslaan en het formulier zal getoond worden binnen je team. Als later de resultaten binnenstromen, zullen jouw collega’s binnen het desbetreffende Microsoft Team ook de resultaten kunnen inzien.

EnquĂȘte maken:

Binnen veel bedrijven is men benieuwd hoe een bepaald evenement beleeft is, wat vond men er nou echt van? Of waar de organisatie zichzelf in moet gaan verbeteren? In zo’n situatie is Microsoft Forms een ideaal middel.

Je kan op deze manier snel en heel eenvoudig meningen ophalen middels een online vragenlijst. De vragenlijst past zich aan elk type scherm aan, zodat het ook simpel in te vullen is vanaf de mobiel.

Toetsen en/of quiz maken:

Met Microsoft Forms kan je ook een quiz opstellen. Interessant voor bijvoorbeeld presentaties, om na afloop te meten of de boodschap helder over gekomen is.

Het onderdeel quiz kan ook gebruikt worden als toetsingsmechanisme binnen het onderwijs. Je kan als docent op een zelfde manier als dat je een enquĂȘte maakt, ook een ‘quiz’ aanmaken, die je als toets gebruikt.

Aan elke vraag kan je een aantal “te scoren punten” meegeven. Met het geven van de juiste antwoorden kunnen er punten gescoord worden. Het totaal aantal gescoorde punten kan op deze manier gebruikt worden om tot een eind cijfer te komen.

Antwoorden controle:

Je kan bij het opstellen van een quiz/ toets aan geven wat het correcte antwoord is, dit is met name bij multiple choice vragen handig, dat scheelt veel tijd bij het nakijken omdat automatisch gecontroleerd zal worden of de antwoorden juist zijn.

Bij openvragen kan je ook een standaard antwoord meegeven, dat is van toepassing als er maar 1 juist antwoord kan zijn. Nadeel is dat als het foutief geschreven is, de punten niet mee tellen. Dit kan je na controle overigens wel herstellen. (Mits het geen examen Nederlands is.)

Wil je als docent of quizmaster juist dat er een lang antwoord gegeven gaat worden, die door de docent beoordeeld moet worden of het correct is of niet? Dat kan ook. Na afronding van de toetsen kan je als docent de antwoorden nogmaals doornemen en punten voor de antwoorden toekennen. Indien het antwoord maar gedeeltelijk juist is kan je ook minder dan het maximaal aantal punten voor de vraag toekennen.

Nadat alles beoordeeld is, kan je als docent de resultaten “posten” zodat de betreffende kandidaat ook het eind resultaat terug krijgt.

forms toets resultaat

Forms instellingen:

Je kan een aantal instellingen aan de quiz opties meegeven. Gebruik je het Quiz formulier na afloop van bijvoorbeeld een enquĂȘte, dan is het wellicht niet nodig om naam en e-mail adres te verzamelen. Heb je als docent Forms in gebruik om een toets af te nemen, dan wil je dat juist wĂ©l gebruiken.

Hierbij kan je ook aangeven of de enquĂȘte/ toets alleen voor intern of juist ook voor extern gebruik is.

Met name handig bij toetsen, je kan aangeven dat een quiz/ toets maar Ă©Ă©nmalig ingevuld mag worden.
Andere handige feitjes zijn dat je datums/ tijden waarop de toets open staat kan instellen. Dit zodat je zelf kan bepalen wanneer de toets gemaakt moet worden.

Zitten je leerlingen naast elkaar en wil je niet dat ze bij elkaar afkijken? Dan kan je de vragen door elkaar aanbieden (shuffle) zodat de volgorde bij niemand het zelfde is.
Als leraar of quizmaster kan je instellen dat je een mailtje krijgt op het moment dat iemand het formulier ingevuld heeft.

Instellingen voorbeeld:

Forms instellingen

Slimme vragenlijsten:

Een enquĂȘte of quiz kan je ook nog eens “slim” maken, afhankelijk van welk antwoord er gegeven is, volgen er specifieke vervolgvragen. Dit onderdeel van Forms heet secties.

Op deze manier kun je hele specifieke uitvragen doen, wat ervoor kan zorgen dat de antwoorden die je op deze manier verzameld gerichter zijn.

Stel je bijvoorbeeld als vraag, “in welk land ben je op vakantie geweest?” Dan wil je, wanneer je Spanje hebt geantwoord, bij de vervolg vraag over welke stad je daar bezocht hebt, de opties voorgeschoteld krijgen van steden in Spanje en niet van bijvoorbeeld Franse steden.

Je kan met de afhankelijkheid van het antwoord dat gegeven is, de vervolgvraag bepalen.

Voorbeeld:

Vraagstellingen:

Je kan op een aantal manier je vraagstelling in je enquĂȘte of quiz/ toets opstellen. Denk hierbij aan meerkeuze antwoorden, multiple choice, rating middels 1-10 of sterren of via open vragen met een kort of juist lang antwoord.

Daarnaast kan je ook stellingen laten beantwoorden, die beantwoord kunnen worden. Ook kan je een datum selectieveld invoeren waarin de invuller een datum kan ingeven.

Voorbeeld stellingen:

Stellingen forms

Resultaten analyseren:

Nadat je de resultaten hebt ontvangen, kan je eenvoudig op het tabblad “antwoorden” de gemiddelde resultaten zien in verschillende diagrammen. Dit geeft je al een goed inzicht.

Per respondent kan je vervolgens ook inzien wat de betreffende antwoorden zijn geweest.

Heb je antwoorden verzameld middels de quiz/ toets optie? Dan wil je de resultaten natuurlijk nakijken, zeker in het geval je de open vragen moet beantwoorden en daar punten aan toe moet kennen.

Dat kan op de zelfde manier als hierboven benoemd is, waarbij je bij elk antwoord een x aantal punten kan toekennen.

Wanneer je veel vervolg vragen hebt ingevoerd, dan zijn de standaard overzichten misschien niet goed genoeg om verder in te kunnen zoomen op de resultaten per categorie.

Daar heeft Microsoft ook wat moois op gevonden, het exporteren van de gegevens naar Excel. Het betreffende bestand kan je vervolgens importeren binnen PowerBI om er je eigen analyse op los te laten.

De resultaten maak je daarbij clickable, zodat je per groep kan analyseren wat de resultaten betekenen. Door dat dan ook nog eens binnen je Microsoft Team te delen, kan elk teamlid zijn eigen analyse op de resultaten los laten.

Voorbeeld resultaten:

forms powerbi rapportage

Privacy:

Binnen Microsoft Forms heb je de mogelijkheid om anoniem of juist niet anoniem gegevens en informatie te verzamelen.

Ga je een enquĂȘte met externen delen, dan is deze standaard anoniem. Dit kan je ook niet aanpassen. Wel kan je vragen of mensen hun gegevens willen achterlaten.

Bij bijv. toetsing binnen een onderwijsinstelling wil je juist dat je naam + e-mail gegevens beschikbaar hebt dit kan je dan ook aanzetten.

Helaas zijn er ook steeds meer personen die misbruik van Forms maken, door bijvoorbeeld middels Forms phishing acties uit te voeren. Microsoft heeft hiervoor Office 365 ATP ook t.b.v. Forms geconfigureerd, waardoor je met deze extra licentie ook tegen dit soort aanvallen beschermd bent. Meer hier over weten, kijk dan eens op deze pagina

Privacy

Contact:

Ziet u de toegevoegde waarde van Microsoft Forms? Wilt u hier meer van weten in de vorm van een workshop en/of training?

Dan kunnen wij u daarbij helpen.

Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.

2019-10-16T15:54:29+02:00

Cloudigy

Uw partner voor cloud infrastructuur.

Hieronder kunt u onze laatste posts op Twitter terug vinden.

RECENTE TWEETS