Wat is Office 365 Delve & MyAnalytics?

Gebruikt u Office 365, dan krijgt u er vaak veel applicaties bij naast de bekende outlook functionaliteit. Waar zijn deze applicaties nu precies voor bedoeld? Wat kan je ermee en hoe is het te gebruiken? Een aantal van deze applicaties hebben we uitgelicht in dit blog.

 Delve:

Delve is een tool binnen Office 365 waarmee je voor jou relevante informatie kan terug vinden. Het laat zien wat met jou gedeeld is door collega’s via één van de Office 365 applicaties zoals bijv. e-mail of via OneDrive. In Delve kan je ook alleen maar informatie terug vinden dat met jou persoonlijk gedeeld is. Andere zullen dus nooit jouw gespreksgeschiedenis van Teams of e-mail berichten terug vinden waar deze personen geen onderdeel van zijn. Wanneer bijvoorbeeld Johan een Word bestand verstuurd per e-mail aan Hans, kunnen hun beiden dit document in Delve terug gaan zien als ze binnen Delve op elkaars profiel kijken. Marieke, die de mail nooit gehad heeft van Johan of Hans, zal het betreffende Word bestand dan ook niet via Delve kunnen vinden, ook niet als ze op het profiel van Johan of Hans klikt. Delve past dan ook geen rechten aan op de documenten die je in Delve ziet staan.

 Delve kan je openen via office.com om dan vervolgens op het icoontje “Delve” te klikken.

 Zodra Delve geopend is, zal je een soort gelijke pagina te zien krijgen:

Hoe is deze pagina nu opgebouwd? Links bovenaan staat het veld zoeken. Hier kun je zoeken op documenten die met jou gedeeld zijn en die jij veel gebruikt. Dit is een ander zoekresultaat dan als je bijvoorbeeld in SharePoint dezelfde zoekopdracht intoetst, afhankelijk van de relevantie voor jou als individu.

Aan de rechterkant staan “kaarten.” Hier zie je bestanden van anderen die gedeeld zijn met (o.a.) jou. Je kunt hier rechtstreeks naar toe gaan of bijvoorbeeld door op de 3 puntjes te klikken waarbij je weer 3 opties krijgt om te delen (indien je hier de rechten toe hebt.)

Wanneer je over één van de “kaarten” heen gaat, zal je een document kunnen markeren als favoriet:

Of je kan het document toevoegen aan een “board”, een board binnen stel je zelf samen. Je kunt dit met Pinterest vergelijken. Elk board kan een bepaald topic bevatten wat daarbij hoort. Je stelt deze boards zelf samen naar eigen wens en voorkeur.

 Wanneer je aan de linkerkant op “IK” klikt zal je op je eigen “profiel” pagina terecht komen.

Wanneer je naar deze pagina gaat, vallen meteen een aantal zaken op: de linkerkant blijft gelijk maar de rechterkant is anders. Er staat eerst een foto van jezelf met daarbij de rol die je hebt in de organisatie. Daarnaast staat jouw beschikbaarheid, die je in je agenda hebt ingevuld.

MyAnalytics:

Met Myanalytics kom je in zowel Outlook als via office.com in aanraking.

Zoals je ziet is dit een overzicht van je productiviteit. Dit is alleen inzichtelijk voor jou en dus niet voor je manager/leidinggevende. Wel krijgt de manager/leidinggevende een gemiddelde te zien van zijn of haar organisatie. 

Wanneer je op favorieten klikt, zie je de favorieten documenten en boarden(collecties van kaartjes).

Als je in People op een persoon klikt, krijg je zijn profiel te zien en de documenten die hij met je deelt, maar ook mensen die interessant zouden kunnen zijn voor jou.

Wanneer je op je eigen home pagina dan op 1 van de boards klikt zie je welke documenten zijn toegevoegd aan de board.

Handig om te weten is dat er ook een Delve Mobile app is. Deze app geeft dagelijks suggesties van documenten die voor jou belangrijk kunnen zijn

  • Overzichtelijk– Het is voor de gebruiker makkelijk te zien waar zijn bestanden staan en tevens kan de gebruiker deze files eenvoudig inzien.

  • Intelligentie – Office graph gebruikt machine learning om jou de juiste content te geven.

  • Veiligheid – Delve past de rechten van gebruikers en documenten niet aan.