Hoe maak ik een Power App aan binnen Microsoft Teams?

Ignite 2020

Op Ignite 2020 is door Microsoft het “Oakdale” project aangekondigd. (Inmiddels hernoemd naar Dataverse). Hiermee is het mogelijk om Power Platform producten zoals Power Apps, Power Automate en Virtual Agent binnen Microsoft Teams te gaan gebruiken. Hierbij is het betreffende Team de databron van jouw App.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillen tussen Power Apps Dataverse (de Teams versie) en de gewone Power Apps oplossing én hoe je een App binnen Teams kan aanmaken.

Zaken om rekening mee te houden bij de keuze of je een Teams App maakt of juist een ‘normale’ Power App

Het maken van een Power Apps binnen Teams of daarbuiten verschilt niet zo heel veel. Je kan in beide varianten op eenzelfde manier je applicatie opbouwen. Toch zitten er wel een aantal grote verschillen tussen wat belangrijk is om voorafgaande aan de ontwikkeling van je App te overwegen. Dit zodat je de juist keuze maakt.

Hieronder hebben we een aantal belangrijke argumenten bennoemd, voor een volledig overzicht adviseren we de website van Microsoft te raadplegen.

Zaken om rekening mee te houden bij de keuze of je een Teams

  • Een Power App binnen Teams (Dataverse App) is alleen BINNEN het betreffende Team te gebruiken. De apps kunnen niet via de Power App applicatie gedistribueerd worden naar de mobiele telefoons. De App is alleen vanuit Teams te gebruiken.
  • Iedereen die lid is van een Team, kan de betreffende App gebruiken.
  • De App kan niet buiten Teams om gebruikt worden (Er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid om de app in te voegen binnen het Intranet.)
  • Koppelingen met andere resources buiten het Team is mogelijk, echter heb je hier ook net als in de al bekende Power Apps oplossingen een Premium Power Apps licentie voor nodig. (Iedere App gebruiker)

Voordelen van het gebruik van Power Apps in Teams

Een voordeel van Power Apps binnen Teams is dat je een gratis versie van Dataverse (voorheen bekend als Common database services) tot je beschikking krijgt. Hiermee kan je een database incl. de relaties maken.

Hier kan je jouw Power App gebruik van laten maken. Ook vanuit Power Automate mag je binnen de context van het Team een aantal Premium connectoren gebruiken zoals de dataverse connectoren.

Een ander groot voordeel is dat je gast gebruikers (externe personen) in jouw Team ook gebruik kunt laten maken van de Power App.

Hierdoor is het mogelijk dat jouw collega’s samen met een extern contactpersoon gebruik kunnen maken van de Power App binnen het Team. Uiteraard werkt dit ook voor bijvoorbeeld de Virtual Chatbot binnen het Team.

Hoe maak ik een Power App aan binnen Teams?

Hieronder leest u het antwoord op de vraag: “Hoe maak ik een Power App aan binnen Teams?”
Uiteraard heb je je al bedacht in welk Team de App moet komen en heb je rekening gehouden met de voor en nadelen.

Om de volgende stappen te volgen, dient de mogelijkheid voor Power Apps binnen Teams wel ingeschakeld te zijn.

Ga in Teams links onderin naar de knop: “Apps” .

Zoek hier naar “Power Apps”:

Klik hier op en kies vervolgens voor “toevoegen”.
Nadat je de App toegevoegd heb kan je Power Apps ook vanaf hier openen.

Deze app is daarnaast ook in het vervolg te openen via de ‘…’ in het linker menu.

Kies vervolgens voor de optie: “App aanmaken”:

Kies vervolgens het Team waarin je de App wil aanmaken en klik op “maken”.

Mocht er nog geen App aangemaakt zijn binnen dit Team, dan zal je de melding krijgen dat het iets langer kan duren voordat je aangemaakt is.

Vervolgens kan je hier de App tabellen gaan aanmaken én kan je gebruik maken van de diverse mogelijkheden om automation toe te voegen middels Power Automate en dat soort zaken.

Voorbeeld van het aanmaken van een Power App binnen Microsoft Teams:

Mocht je wat meer hulp nodig hebben bij het aanmaken van een Power App binnen Teams?
Bekijk dan onderstaande video waarin we meer uitleggen hoe je bijvoorbeeld de tabellen aanmaakt en de App zelf kan toevoegen aan je Team.

Contact:

Mocht jouw organisatie meer hulp nodig hebben bij het realiseren van Power Apps of behoefte hebben aan een training, neem dan vrijblijvend contact op met onderstaand formulier.